Podatki v podporo prizadevanjem za blaženje podnebnih sprememb

Foto: Nebojša Tejić, STA

Statistični dan 2020 s temo Podnebna kriza - vroči podatki, ki se je odvijal 28. januarja, je privabil skorajda 400 udeležencev. Dogodek, ki sta ga otvorila Marjan Šarec, predsednik Vlade RS in Bojan Nastav, generalni direktor Statističnega Urada RS, je preko govorcev in udeležencev okrogle mize naslovil vročo temo podnebnih sprememb.

Renata Karba iz Umanotere je v okviru aktivnosti projekta LIFE-IP CARE4CLIMATE za povečanje ozaveščenosti o podnebnih spremembah izvedla predavanje o ogljičnem odtisu povprečnega prebivalca Slovenije, največjih virih nacionalnih izpustov in podnebnih spremembah v Sloveniji. Opozorila je na nujnost sprejemanja drugačnih odločitev že sedaj, kajti »če se bodo v svetovnem merilu nadaljevali veliki izpusti toplogrednih plinov, Slovenija čez nekaj desetletij ne bo več življenju prijazen prostor in vroča točka biotske raznovrstnosti, kot jo poznamo danes."

Na okrogli mizi o pomenu podatkov za oblikovanje politik blaženja podnebnih sprememb, ki je sledila prvemu delu predavanj, pa so sodelovali Barbara Kvac iz Focusa, Andrej Gnezda iz Umanotere in Matjaž Česen iz Centra za energetsko učinkovitost Instituta Jožef Stefan.

Predstavitve, fotografije in povzetek dogajanja so dostopni na spletni strani https://bit.ly/2GtuFBs.

Zadnje novice

Novice Dogodki ·

Varčevanje z energijo v javnih ustanovah

Javni uslužbenci s svojim delom krojite politike in izvajate aktivnosti, ki v veliki meri vplivajo na podnebne spremembe. Blaženje podnebnih sprememb zahteva celostni pristop in aktivacijo na vseh področjih, tudi in predvsem v javni upravi.

Novice Dokumenti Prehod v NOD ·

Vabilo: Nacionalna konferenca Dovolj za vse

4. nacionalna konferenca Dovolj za vse: trajnostno upravljanje z viri skupnosti, bo 17. oktobra v Ljubljani

Akcija C.4.1 - nacionalni okoljski certifikat Znak kakovosti v graditeljstvu

Gozdarski inštitut Slovenije in Ministrstvo za okolje in prostor vas vabita na delavnico, ki bo potekala v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE.

Novice Delavnica ·

Urbani vrtovi po meri lokalne skupnosti

V torek, 11. februarja 2020, se je v okviru programa podpore občinam pri izvajanju projektov trajnostnega upravljanja z viri skupnosti na Ptuju odvijala druga delavnica v sklopu »Urbani vrtovi po meri lokalne skupnosti«.

V četrtek, 24. oktobra 2019, bo v dvorani FORUM med 11.00 in 14.00 uro potekal 2. nacionalni seminar v okviru projekta Local4Green s poudarkom na izsledkih analize fiskalnega potenciala in omejitev proračunov slovenskih občin in predstavitvijo nabora ukrepov za promocijo obnovljivih virov energije.

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) vabi vse zainteresirane, da na temo priprave Dolgoročne podnebne strategije do leta 2050 pomagate sooblikovati strategijo.

Dogodki Umanotera in Fokus ·

Skupinski pogovor: Urbani vrtovi po meri lokalne skupnosti

Mestna občina Ptuj v sodelovanju z nevladnima organizacijama Umanotera in Focus vabi na skupinski pogovor.

Delavnica: Vzpostavitev enotnega sistema zbiranja podatkov za spremljanje emisij zaradi rabe zemljišč, spremembe rabe zemljišč in gozdarstva

V okviru prvega poziva občinam za program podpore pri izvajanju skupnostnih projektov izbrane kar štiri