Hekaton Hack4Climate: Odpadna hrana

Kar 33 mladih iz cele Slovenije, starih od 16 do 24 let, je bilo postavljenih pred izziv, kako zmanjšati količino odpadne hrane v gospodinjstvu. Podatek Statističnega urada Republike Slovenije, da smo v letu 2018 proizvedli 68 kg odpadne hrane na prebivalca, pa je bil dobra motivacija za prisotne udeležence.

Planet je trenutno na pomembni misiji, in sicer, če želimo, da Zemlja ponovno zadiha s polnimi pljuči, ji moramo pri tem pomagati. Osemletni projekt LIFE IP CARE4CLIMATE združuje 15 partnerjev, ki vsak na svojem področju ozaveščajo o spremembah, ki jih lahko naredimo kot posamezniki za boljši jutri. Desetim prijavljenim skupinam so bili ves čas na voljo različni mentorji: Lara Habič z Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije, kuharski mojster Luka Jezeršek, vodja komunikacij v podjetju Lidl Slovenija Tina Cipot, ustanoviteljica največjega slovenskega študentskega hekatona DragonHack Eva Tisaj Žnidaršič ter dr. Mojca Korošec in dr. Ilja Gasan Osojnik Črnivec z Biotehniške fakultete.

“Veliko nam pomeni, sploh da smo lahko skupaj in sodelujemo s številnimi ljudmi. Imamo se super in dobro je, da lahko delamo nekaj, kar je večje od naših osebnih problemov,” je povedala udeleženka Keti.

Tekmovalci so imeli 24 ur časa, da si zamislijo rešitev, ki bi lahko zmanjšala količino odpadne hrane v gospodinjstvih, nato pa so ideje predstavili pred strokovno komisijo. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali Lara Habič, dr. Aleš Kuhar, dr. Mojca Korošec in Tina Cipot, je za zmagovalno idejo izbrala predlagano rešitev skupine Ecolance, ki se je osredotočila na porabo hrane v gospodinjstvih študentskih domov. Ideja FoodHub, s katero predlagajo skupnostno omaro oziroma hladilnik, kamor bi študentje odložili hrano, katere iz različnih razlogov ne morejo porabiti, je bila po mnenju strokovne komisije najbolj enostavna za uporabo, predvsem pa izvedljiva že danes.

Zmagovalna ekipa je za nagrado prejela 2-dnevni preživetveni tečaj pod okriljem Društva za gozdovništvo iz Kočevja, prav tako pa so 130€ Lidlovih vrednostnih kartic namenili Zavodu pod strehco.

Drugouvrščena ekipa Naš dragi planet, ki je predstavila idejo dveh velikosti porcij pri študentskih bonih, je bila po mnenju komisije uporabniku zelo blizu. Ekipa se bo za nagrado kulinarično razvajala v Gostilni na Gradu pod taktirko gostinstva Jezeršek.

Tretjeuvrščena ekipa z imenom Palačinke je predstavila tehnološko idejo o uporabi modre lučke in ionizatorja. Ta bi se vgradila v že obstoječe hladilnike in tako podaljšala rok trajanja hrane. Strokovna komisija je presodila, da ideja potrebuje še nekaj testiranj, a je zelo dobra in nekoč izvedljiva. Člani ekipe so za nagrado prejeli vrednostne bone za nakup v trgovini Lidl Slovenija v vrednosti 40€.

Posebno nagrado in častno omembo strokovne komisije je prejela skupina Jurij Vega, saj so po njenem mnenju presegli vse. Razumeli so t.i. bolečino uporabnika, personifikacijo, ustrezno pa so tudi razumeli skupnost. Lidl Slovenija je zato vsakega člana skupine nagradil z bonom v vrednosti 20€.

Vsi ste zmagali! Nihče ni pričakoval, da boste problem rešili, ker je zelo kompleksen. To, da problem razumete in o njem razmišljate ter pogum, da to tudi predstavite, pa je bistvo tega dogodka. In to ste odlično opravili,” je ob podelitvi nagrad zmagovalcem povedal dr. Aleš Kuhar iz iniciative EIT FOOD Slovenija.

Zahvaljujemo se našim zaveznikom: vodilnemu partnerju projekta LIFE IP Care4Climate Ministrvu za okolje in prostor Republike Slovenije, podjetju Lidl Slovenija, Gostinstvu Jezeršek, Biotehniški fakulteti, podjetju IKEA Slovenija, EIT FOOD Slovenija, ekipi Ljubljanskega gradu, ki nam je dala streho nad glavo za 2 dni, in agenciji D’Agency, ki je vse skupaj zakuhala.

Hekaton Hack4Climate je prvi, ki se je zgodil v sklopu projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in v organizaciji agencije D’Agency. V sklopu projekta bosta organizirana še najmanj dva, naslednji že prihodnje leto.

Avtor fotografij: Matic Kremžar

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo Zeleno javno naročanje Odpadna hrana 20.5.20

WEBINAR - Best practices from Finland

Webinar about sustainable public procurement, energy-efficient buildings and handling of food waste

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo Odpadna hrana 22.9.20

Virtualno mreženje z Interreg Central Europe- STREFOWA

Z mreženjem do vpogleda v logistične vidike organizacije hackathonov.

Vsak prebivalec Slovenije je v letu 2018 zavrgel 68 kg hrane, od tega je bilo kar 26 kg še užitne.

Novice Odpadna hrana 20.4.20

Stran pa ne bomo metal!

Odpadna hrana je tretji (!) največji povzročitelj emisij toplogrednih plinov, saj se na svetu letno zavrže kar tretjina vse pridelane hrane.

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo Zeleno javno naročanje Odpadna hrana 20.5.20

SEMINAR - Dobre prakse s Finske

Seminar o dobrih praksah s področja trajnostnega javnega naročanja, energetske učinkovitosti in odpadne hrane.

Novice Odpadna hrana 16.9.21

Prijavi se na prvi Hack4Climate

Pred vas postavljamo izziv, kako zmanjšati količino odpadne hrane v gospodinjstvu, zato vse mlade med 16. in 24. let vabimo, da se nam pridružijo na hekatonu, ki se bo 16. in 17. oktobra odvijal na Ljubljanskem gradu.

Novice Odpadna hrana 10.5.22

Kuhinjski dnevniki odpadne hrane

V najobsežnejši raziskavi o količinah odpadne hrane v Sloveniji boste lahko pomagali pri oblikovanju ukrepov za zmanjšanje njenih količin in obenem v vašem gospodinjstvu preverili, koliko hrane zavržete ter katera hrana vam največkrat ostaja.

Novice Dogodki Odpadna hrana Odpadna hrana - dogodki 17.9.20

Kako učinkovita je lahko zelena prehranska veriga?

Posvet na temo učinkovitosti zelene prehranske verige.

Novice Odpadna hrana Hack4Climate 18.10.21

Hekaton Hack4Climate: Odpadna hrana

Mladi imajo ideje, kako lahko zmanjšamo količino odpadne hrane v gospodinjstvu. Na Ljubljanskem gradu se je odvil hekaton Hack4Climate, kjer je bilo jasno, da udeleženci problematiko razumejo, obenem pa imajo pogum, da svoje ideje predstavijo javnosti.

image/svg+xml