SEMINAR - Dobre prakse s Finske

Omejitve, ki jih je prinesla epidemija COVID-19 so povzročile izzive kako delovne naloge opraviti na drugačne, inovativne načine. Z željo po nadaljevanju izmenjave dobrih praks so strokovnjaki LIFE IP CARE4CLIMATE projekta na Ministrstvu za okolje in prostor ter finskega projekta LIFE IP CANEMURE, 18. in 19. maja 2020 organizirali dvodnevni video seminar na temo trajnostnega javnega naročanja, energetske učinkovitosti v stavbah ter odpadne hrane. Video srečanja so se udeležili tudi predstavniki projekta LIFE IP CIRCWASTE, finskega okoljskega inštituta (Finnish Environment Institute, SYKE) in inštituta za naravne vire (Natural Resources Institute Finland, LUKE).

Prvi dan seminarja je bil namenjen seznanitvi udeležencev z  že sprejetimi ukrepi na Finskem za prehod v nizkoogljično družbo, praksami za izboljšanje energetske učinkovitosti v stavbah in z njimi povezane metode ponovne uporabe gradbenih materialov ter Finskim sistemom trajnostnega in inovativnega javnega naročanja. Trajnostna raba javnih sredstev je ključni dejavnik za celovit prehod v krožno gospodarstvo. Implementacija krožnega javnega naročanja kot del državnega zelenega in/ali trajnostnega sistema javnega naročanja pa predstavlja velik delež prizadevanj za doseg neto nič emisij toplogrednih plinov. Slovenija si prizadeva za hitro uvedbo pristopa krožnega javnega naročanja, saj je slednji tudi opredeljen v Uredbi o zelenem javnem naročanju.

Namen drugega dne je bila medsebojna izmenjava izkušenj o metodologijah merjenja količin odpadne. Strokovnjaki so se strinjali, da morajo ukrepi, s katerimi bodo države v skladu s cilji Združenih narodov poskušale prepoloviti količine zavržene hrane, temeljiti na dodelanih metodah pridobivanja podatkov o tem, koliko hrane se v vsaki državi zavrže skozi celotno prehransko verigo. Po predstavitvah različnih metodologij merjenja količin odpadne hrane so ugotovili, da se  srečujejo s podobnimi izzivi in se strinjali, da bodo tako v Sloveniji kot na Finskem uporabili kombinacijo različnih metod, ki jih bodo pripeljale do natančnejših podatkov. Skupaj z deležniki prehranske verige bodo tudi določili najbolj pereče težave na vsakem področju ter jih poskusili rešiti.

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo Zeleno javno naročanje Odpadna hrana 20.5.20

WEBINAR - Best practices from Finland

Webinar about sustainable public procurement, energy-efficient buildings and handling of food waste

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo Odpadna hrana 22.9.20

Virtualno mreženje z Interreg Central Europe- STREFOWA

Z mreženjem do vpogleda v logistične vidike organizacije hackathonov.

Vsak prebivalec Slovenije je v letu 2018 zavrgel 68 kg hrane, od tega je bilo kar 26 kg še užitne.

Novice Odpadna hrana 20.4.20

Stran pa ne bomo metal!

Odpadna hrana je tretji (!) največji povzročitelj emisij toplogrednih plinov, saj se na svetu letno zavrže kar tretjina vse pridelane hrane.

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo Zeleno javno naročanje Odpadna hrana 20.5.20

SEMINAR - Dobre prakse s Finske

Seminar o dobrih praksah s področja trajnostnega javnega naročanja, energetske učinkovitosti in odpadne hrane.

Novice Odpadna hrana 16.9.21

Prijavi se na prvi Hack4Climate

Pred vas postavljamo izziv, kako zmanjšati količino odpadne hrane v gospodinjstvu, zato vse mlade med 16. in 24. let vabimo, da se nam pridružijo na hekatonu, ki se bo 16. in 17. oktobra odvijal na Ljubljanskem gradu.

Novice Odpadna hrana 10.5.22

Kuhinjski dnevniki odpadne hrane

V najobsežnejši raziskavi o količinah odpadne hrane v Sloveniji boste lahko pomagali pri oblikovanju ukrepov za zmanjšanje njenih količin in obenem v vašem gospodinjstvu preverili, koliko hrane zavržete ter katera hrana vam največkrat ostaja.

Novice Dogodki Odpadna hrana Odpadna hrana - dogodki 17.9.20

Kako učinkovita je lahko zelena prehranska veriga?

Posvet na temo učinkovitosti zelene prehranske verige.

Novice Odpadna hrana Hack4Climate 18.10.21

Hekaton Hack4Climate: Odpadna hrana

Mladi imajo ideje, kako lahko zmanjšamo količino odpadne hrane v gospodinjstvu. Na Ljubljanskem gradu se je odvil hekaton Hack4Climate, kjer je bilo jasno, da udeleženci problematiko razumejo, obenem pa imajo pogum, da svoje ideje predstavijo javnosti.

image/svg+xml