Novice

Bodite obveščeni o dogajanju

Poglejte zadnje novice projekta CARE4CLIMATE.

Filtriraj rezultate
Dekorativna fotografija: fotografija z dogodka ob ustanovitvi stičišča

Strokovni posvet o trajnostni prenovi in gradnji stavb, ki sta ga v okviru projekta LIFE IP Care4Climate 28. 11. 2022 v Hiši EU v Ljubljani organizirala Institut Jožef Stefan - Center za energetsko učinkovitost in Inštitut za ekologijo, je bil namenjen povezovanju pogledov raznovrstnih akterjev na možnosti za izboljšanje pogojev za trajnostno gradnjo v Sloveniji. Priznani strokovnjaki so najprej osvetlili vidike in izzive trajnostne prenove.

Dekorativna fotografija: fotografija z dogodka ob ustanovitvi stičišča

V Hiši Evropske Unije je bilo v ponedeljek, 28. novembra 2022, ustanovljeno Stičišče za trajnostno prenovo in gradnjo stavb. Stičišče povezuje raznovrstne akterje, ki želijo doseči čim širše uveljavljanje trajnostne prenove in gradnje stavb v Sloveniji. Na strokovnem posvetu ob ustanovitvi so udeleženci povezovali svoje poglede na pomen trajnostne prenove in gradnje stavb ter možnosti za izboljšanje pogojev na tem področju.

Vabljeni k izpolnitvi vprašalnika, v katerem lahko podate svoje mnenje o relativni pomembnosti posameznega Makro cilja TG v tem trenutku v slovenskem prostoru.

V junijski številki revije Gradbenik si lahko preberete izsledke delavnic na temo kazalnikov trajnostne gradnje s poudarkom na testiranju alfa verzije in uporabi kazalnikov v praksi.

Vabljeni na delavnico za testno uporabo slovenskih kazalnikov trajnostne gradnje (kTG) na podlagi EU okvira Level(s), ki naslavlja kazalnik 4.1 – Kakovost notranjega zraka.

Avgusta 2020 je bila pod vodstvom Inštituta Jožef Stefan in Centra poslovne odličnosti Ekonomske fakultete na vzorcu 3000 slovenskih gospodinjstev v okviru projekta LIFE IP Care4Climate izvedena spletna raziskava o energetsko učinkovitem obnašanju gospodinjstev in podane usmeritve za oblikovanje ukrepov.

7.4.22

Jubilejni 60. sejem Dom

7.4.22

Na Gospodarskem razstavišču med 6. in 10. aprilom poteka jubilejni 60. sejem graditeljstva. Predstavilo se bo 250 podjetij iz 23 držav. V ospredju letošnjega sejma so rešitve, ki so okolju prijazne in energetsko varčne ter tako skupaj ustvarjajo udoben in varen dom.

Na Eko skladu sta ponovno objavljena razpisa za demo projekte celovite prenove večstanovanjskih stavb, izvedene s pomočjo kredita v breme rezervnega sklada ali energetskega pogodbeništva.

Za izboljšanje procesa priprave in izvajanja lokalnih energetskih konceptov (LEK) je Ministrstvo za infrastrukturo ustanovilo strokovno posvetovalni organ za področje nadgradnje metodologije za pripravo LEK, ki poteka v okviru projekta LIFE IP Care4Climate.

Pripravljena je prva, alfa različica SLO kazalnikov trajnostne gradnje, ki je prilagojena za Slovenijo, in je od novembra 2021 do maja 2022 na voljo za testno uporabo. Zainteresirani strokovnjaki in odločevalci se lahko v testiranje kazalnikov vključijo na e-platformi trajnostne gradnje.

image/svg+xml