Dobra praksa spodbujanja trajnostne mobilnosti v Mariboru

Kot dobro prakso spodbujanja trajnostne mobilnosti, ki vključuje tako skupnost kot skrb za #samo1planet, v Focusu izpostavljajo Center mobilnosti Maribor, ki je zaživel kot prvi mobilnosti center v Sloveniji. V sklopu promocije dobrih praks trajnostnega upravljanja z viri skupnosti, ki jo izvajajo v projektu LIFE IP CARE4CLIMATE, pa so pripravili tudi video predstavitev.

Poslanstvo mariborskega mobilnostnega centra je spreminjanje potovalnih navad prebivalstva v smeri zmanjšanja osebnega motornega prometa, manjše porabe energije in večje uporabe okolju prijaznih načinov mobilnosti.

V neposredni bližini avtobusne in železniške postaje, na Partizanski cesti 21 ga je ustanovila Mestna občina Maribor, razvoj, koordinacijo in promocijo trajnostne mobilnosti pa je zaupala lokalni organizaciji z dolgo tradicijo, Mariborski kolesarski mreži.

Člani Mariborske kolesarske mreže na najrazličnejše načine spodbujajo kolesarjenje za vsakodnevne poti, opravljajo mobilnostno svetovanje, servisirajo kolesa, poleg tega pa s pomočjo prostovoljcev rešujejo in reciklirajo odslužena kolesa, omogočajo brezplačno izposojo koles v mestu in vodijo skupnostno kolesarsko delavnico – Bajk kuhno, v kateri si lahko ob petkih med 16. in 20. uro vsak brezplačno izposodi orodje in popravi kolo oziroma se s pomočjo drugih kolesarskih navdušencev brezplačno nauči popraviti kolo. Več v videu.

Center mobilnosti Maribor je bil dodan na zemljevid #DovoljZaVse kot dobra praksa na področju trajnostne mobilnosti: https://dovoljzavse.si/praksa/center-mobilnosti-maribor/

Skupno je sicer na zemljevidu na spletni platformi Dovolj za vse več kot 70 praks, ki so dejavne na petih področjih trajnostnega upravljanja. Več informacij najdete na www.dovoljzavse.si, glas o domačih in tujih dobrih praksah pa Focus širi tudi na Facebook profilu Dovolj za vse.

Lepo vabljeni tudi k predlaganju novih dobrih praks! Vnesete jih lahko zelo preprosto kar prek spletnega obrazca.

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo Trajnostna gradnja in učinkovita raba energije v stavbah in podjetjih 11.8.20

ZKG - instrument zagotavljanja kakovosti pri prehodu v nizkoogljično in trajnostno družbo

Znanstveni prispevek o nacionalni okoljski certifikacijski shemi - Znaku kakovosti v graditeljstvu.

Novice Zeleno javno naročanje Delavnica Kategorija 5.9.22

Zeleno javno naročanje živil za javne zavode

Na voljo so gradiva in odgovori na vprašanja z izobraževanja o zelenem javnem naročanju živil za javne zavode.

Novice Zeleno javno naročanje 15.11.21

Zeleno javno naročanje z vidika uporabe lesa

Z letošnjo spremembo Uredbe o zelenem javnem naročanju je prišlo do krepitve pomena lesa v stavbah, stavbnem pohištvu in protihrupnih cestnih ograjah.

Novice Zeleno javno naročanje 23.6.22

Zeleno javno naročanje tekstilnih izdelkov

Na voljo so gradiva predstavitve zelenega javnega naročanja tekstilnih izdelkov.

Novice Zeleno javno naročanje 2.6.22

Zeleno javno naročanje tekstilnih izdelkov

Vabljeni na brezplačno spletno izobraževanje na temo zelenega javnega naročanje tekstilnih izdelkov.

Novice Zeleno javno naročanje 4.8.21

Zeleno javno naročanje je priložnost za ponudnike

Ministrstvo za okolje in prostor bo na Celjskem sejmu predstavilo razloge za usmeritev gospodarstva k okoljsko sprejemljivejšim produktom.

Novice Zeleno javno naročanje 6.3.20

Zeleno javno naročanje - podpora

Potrebujete pomoč pri javnem naročanju okolju prijaznih predmetov?

Novice Trajnostna mobilnost 6.4.23

Zaživel je center trajnostne mobilnosti Postojna

Občani Postojne bodo imeli še večjo spodbudo za premikanje na okolju prijazen način. To jim bo omogočil Center trajnostni mobilnosti Postojna. Vsebine, ki se bodo izvajale v CTM Postojna, so predlagali občani v okviru javnih razprav, ki jih je Občina Postojna organizirala s podporo okoljskih organizacij Focus in Umanotera v okviru programa podpore lokalnim skupnostnim pri projektu LIFE IP CARE4CLIMATE.

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo 15.1.21

Zaobljube v letu 2021

Imamo samo en planet in vsak od nas lahko pripomore, da naša Zemlja zadiha z manj toplogregrednimi plini.

image/svg+xml