Hekaton Hack4Climate: Odpadna hrana

Kar 33 mladih iz cele Slovenije, starih od 16 do 24 let, je bilo postavljenih pred izziv, kako zmanjšati količino odpadne hrane v gospodinjstvu. Podatek Statističnega urada Republike Slovenije, da smo v letu 2018 proizvedli 68 kg odpadne hrane na prebivalca, pa je bil dobra motivacija za prisotne udeležence.

Planet je trenutno na pomembni misiji, in sicer, če želimo, da Zemlja ponovno zadiha s polnimi pljuči, ji moramo pri tem pomagati. Osemletni projekt LIFE IP CARE4CLIMATE združuje 15 partnerjev, ki vsak na svojem področju ozaveščajo o spremembah, ki jih lahko naredimo kot posamezniki za boljši jutri. Desetim prijavljenim skupinam so bili ves čas na voljo različni mentorji: Lara Habič z Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije, kuharski mojster Luka Jezeršek, vodja komunikacij v podjetju Lidl Slovenija Tina Cipot, ustanoviteljica največjega slovenskega študentskega hekatona DragonHack Eva Tisaj Žnidaršič ter dr. Mojca Korošec in dr. Ilja Gasan Osojnik Črnivec z Biotehniške fakultete.

“Veliko nam pomeni, sploh da smo lahko skupaj in sodelujemo s številnimi ljudmi. Imamo se super in dobro je, da lahko delamo nekaj, kar je večje od naših osebnih problemov,” je povedala udeleženka Keti.

Tekmovalci so imeli 24 ur časa, da si zamislijo rešitev, ki bi lahko zmanjšala količino odpadne hrane v gospodinjstvih, nato pa so ideje predstavili pred strokovno komisijo. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali Lara Habič, dr. Aleš Kuhar, dr. Mojca Korošec in Tina Cipot, je za zmagovalno idejo izbrala predlagano rešitev skupine Ecolance, ki se je osredotočila na porabo hrane v gospodinjstvih študentskih domov. Ideja FoodHub, s katero predlagajo skupnostno omaro oziroma hladilnik, kamor bi študentje odložili hrano, katere iz različnih razlogov ne morejo porabiti, je bila po mnenju strokovne komisije najbolj enostavna za uporabo, predvsem pa izvedljiva že danes.

Zmagovalna ekipa je za nagrado prejela 2-dnevni preživetveni tečaj pod okriljem Društva za gozdovništvo iz Kočevja, prav tako pa so 130€ Lidlovih vrednostnih kartic namenili Zavodu pod strehco.

Drugouvrščena ekipa Naš dragi planet, ki je predstavila idejo dveh velikosti porcij pri študentskih bonih, je bila po mnenju komisije uporabniku zelo blizu. Ekipa se bo za nagrado kulinarično razvajala v Gostilni na Gradu pod taktirko gostinstva Jezeršek.

Tretjeuvrščena ekipa z imenom Palačinke je predstavila tehnološko idejo o uporabi modre lučke in ionizatorja. Ta bi se vgradila v že obstoječe hladilnike in tako podaljšala rok trajanja hrane. Strokovna komisija je presodila, da ideja potrebuje še nekaj testiranj, a je zelo dobra in nekoč izvedljiva. Člani ekipe so za nagrado prejeli vrednostne bone za nakup v trgovini Lidl Slovenija v vrednosti 40€.

Posebno nagrado in častno omembo strokovne komisije je prejela skupina Jurij Vega, saj so po njenem mnenju presegli vse. Razumeli so t.i. bolečino uporabnika, personifikacijo, ustrezno pa so tudi razumeli skupnost. Lidl Slovenija je zato vsakega člana skupine nagradil z bonom v vrednosti 20€.

Vsi ste zmagali! Nihče ni pričakoval, da boste problem rešili, ker je zelo kompleksen. To, da problem razumete in o njem razmišljate ter pogum, da to tudi predstavite, pa je bistvo tega dogodka. In to ste odlično opravili,” je ob podelitvi nagrad zmagovalcem povedal dr. Aleš Kuhar iz iniciative EIT FOOD Slovenija.

Zahvaljujemo se našim zaveznikom: vodilnemu partnerju projekta LIFE IP Care4Climate Ministrvu za okolje in prostor Republike Slovenije, podjetju Lidl Slovenija, Gostinstvu Jezeršek, Biotehniški fakulteti, podjetju IKEA Slovenija, EIT FOOD Slovenija, ekipi Ljubljanskega gradu, ki nam je dala streho nad glavo za 2 dni, in agenciji D’Agency, ki je vse skupaj zakuhala.

Hekaton Hack4Climate je prvi, ki se je zgodil v sklopu projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in v organizaciji agencije D’Agency. V sklopu projekta bosta organizirana še najmanj dva, naslednji že prihodnje leto.

Avtor fotografij: Matic Kremžar

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo Trajnostna gradnja in učinkovita raba energije v stavbah in podjetjih 11.8.20

ZKG - instrument zagotavljanja kakovosti pri prehodu v nizkoogljično in trajnostno družbo

Znanstveni prispevek o nacionalni okoljski certifikacijski shemi - Znaku kakovosti v graditeljstvu.

Novice Zeleno javno naročanje Delavnica Kategorija 5.9.22

Zeleno javno naročanje živil za javne zavode

Na voljo so gradiva in odgovori na vprašanja z izobraževanja o zelenem javnem naročanju živil za javne zavode.

Novice Zeleno javno naročanje 15.11.21

Zeleno javno naročanje z vidika uporabe lesa

Z letošnjo spremembo Uredbe o zelenem javnem naročanju je prišlo do krepitve pomena lesa v stavbah, stavbnem pohištvu in protihrupnih cestnih ograjah.

Novice Zeleno javno naročanje 23.6.22

Zeleno javno naročanje tekstilnih izdelkov

Na voljo so gradiva predstavitve zelenega javnega naročanja tekstilnih izdelkov.

Novice Zeleno javno naročanje 2.6.22

Zeleno javno naročanje tekstilnih izdelkov

Vabljeni na brezplačno spletno izobraževanje na temo zelenega javnega naročanje tekstilnih izdelkov.

Novice Zeleno javno naročanje 4.8.21

Zeleno javno naročanje je priložnost za ponudnike

Ministrstvo za okolje in prostor bo na Celjskem sejmu predstavilo razloge za usmeritev gospodarstva k okoljsko sprejemljivejšim produktom.

Novice Zeleno javno naročanje 6.3.20

Zeleno javno naročanje - podpora

Potrebujete pomoč pri javnem naročanju okolju prijaznih predmetov?

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo 15.1.21

Zaobljube v letu 2021

Imamo samo en planet in vsak od nas lahko pripomore, da naša Zemlja zadiha z manj toplogregrednimi plini.

Novice Trajnostna mobilnost 3.4.20

Začetek zbiranja prijav za Evropski teden mobilnosti

Ministrstvo za infrastrukturo je pričelo z zbiranjem prijav za Evropski teden mobilnosti 2020.

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo 9.2.22

Z Občino Črna na Koroškem bomo sodelovali pri razvoju zelenega turizma

Občina Črna se v zadnjih letih pospešeno uveljavlja kot turistična destinacija za adrenalinske športe v naravi, želi pa si tudi povečati svojo prepoznavnost kot zelena turistična destinacija. Zato se je vključila v program podpore občin pri izvajanju projektov trajnostnega upravljanja z viri skupnosti Dovolj za vse, ki ga v okviru LIFE projekta CARE4CLIMATE izvajajo v Umanoteri in društvu Focus.

image/svg+xml