Jubilejni 60. sejem Dom

Na Gospodarskem razstavišču med 6. in 10. aprilom poteka jubilejni 60. sejem graditeljstva. Predstavilo se bo 250 podjetij iz 23 držav. V ospredju letošnjega sejma so rešitve, ki so okolju prijazne in energetsko varčne ter tako skupaj ustvarjajo udoben in varen dom.

Obiskovalci si lahko ogledajo različne storitve in izdelke, sistemske rešitve in napredne tehnologije za dom, gradbeništvo in energijsko učinkovito stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko, notranjo opremo, varovanje ter urejanje okolice.

Na odprtju sejma je navzoče nagovorila dr. Marjana Šijanec Zavrl z Gradbenega inštituta ZRMK, ki je poudarila pomen trajnostne gradnje in skoraj ničenergijske stavbe. »Vsaka odločitev, ki jo graditelj sprejme, in vsak poseg, ki ga ta na stavbi izvede, ima dolgoročne vplive na ekonomiko objekta in bivanja v njem, na obremenitve okolja, zdravo bivanje in zadovoljstvo pri uporabi stavbe,« je povedala.

Podeljeno je bilo tudi priznanje znak kakovosti v graditeljstvu (ZKG), nacionalni okoljski certifikat s področja graditeljstva v Sloveniji. Z njim so označeni izdelki, storitve, naprave in tehnologije, ki izpolnjujejo najvišje in mednarodno primerljive zahteve glede kakovosti.

Pomembno vsebino sejma predstavljajo sistemi za klimatizacijo prostorov, materiali za gradnjo, stavbno pohištvo, od materialov pa seveda les. Sejem je pregled novosti, inovacij in najbolj dovršenih proizvodov in storitev, ki spremljajo gradnjo oziroma prenovo doma, v središču pa so tudi svetovanja ZRMK in svetovanja Ensvet, kjer lahko obiskovalci sejma iz prve roke izvedo, kako poteka načrtovanje in gradnja skoraj ničenergijskih hiš ter prenova.

Vsak dan so na voljo nasveti neodvisnih strokovnjakov Gradbenega inštituta ZRMK, ki izvajajo predavanja o celovitih prenovah stavb za razogljičenje stavbnega fonda in individualna svetovanja (razpored najdete tukaj) in mreže Ensvet – Eko sklada (razpored najdete tukaj).

Gradbeni inštitut ZRMK v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor in ZAG v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE organizira tudi delavnico o kazalnikih trajnostne gradnje na podlagi okvira EU Level(s) in o njihovi testni ter pilotni uporabi.

Delavnica bo potekala  v živo v petek, 8. aprila 2022, od 10. do 12. ure na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v dvorani FORUM. Vabilo na delavnico in program sta dostopna tukaj.

V sejemskem katalogu, ki si ga lahko ogledate tukaj, pa najdete še strokovne članke, ki so jih prav tako pripravili na Gradbenem inštitutu ZRMK.

Več o sejmu si lahko preberete tukaj.

Vabljeni.

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo Trajnostna gradnja in učinkovita raba energije v stavbah in podjetjih 11.8.20

ZKG - instrument zagotavljanja kakovosti pri prehodu v nizkoogljično in trajnostno družbo

Znanstveni prispevek o nacionalni okoljski certifikacijski shemi - Znaku kakovosti v graditeljstvu.

Novice Zeleno javno naročanje Delavnica Kategorija 5.9.22

Zeleno javno naročanje živil za javne zavode

Na voljo so gradiva in odgovori na vprašanja z izobraževanja o zelenem javnem naročanju živil za javne zavode.

Novice Zeleno javno naročanje 15.11.21

Zeleno javno naročanje z vidika uporabe lesa

Z letošnjo spremembo Uredbe o zelenem javnem naročanju je prišlo do krepitve pomena lesa v stavbah, stavbnem pohištvu in protihrupnih cestnih ograjah.

Novice Zeleno javno naročanje 23.6.22

Zeleno javno naročanje tekstilnih izdelkov

Na voljo so gradiva predstavitve zelenega javnega naročanja tekstilnih izdelkov.

Novice Zeleno javno naročanje 2.6.22

Zeleno javno naročanje tekstilnih izdelkov

Vabljeni na brezplačno spletno izobraževanje na temo zelenega javnega naročanje tekstilnih izdelkov.

Novice Zeleno javno naročanje 4.8.21

Zeleno javno naročanje je priložnost za ponudnike

Ministrstvo za okolje in prostor bo na Celjskem sejmu predstavilo razloge za usmeritev gospodarstva k okoljsko sprejemljivejšim produktom.

Novice Zeleno javno naročanje 6.3.20

Zeleno javno naročanje - podpora

Potrebujete pomoč pri javnem naročanju okolju prijaznih predmetov?

Novice Trajnostna mobilnost 6.4.23

Zaživel je center trajnostne mobilnosti Postojna

Občani Postojne bodo imeli še večjo spodbudo za premikanje na okolju prijazen način. To jim bo omogočil Center trajnostni mobilnosti Postojna. Vsebine, ki se bodo izvajale v CTM Postojna, so predlagali občani v okviru javnih razprav, ki jih je Občina Postojna organizirala s podporo okoljskih organizacij Focus in Umanotera v okviru programa podpore lokalnim skupnostnim pri projektu LIFE IP CARE4CLIMATE.

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo 15.1.21

Zaobljube v letu 2021

Imamo samo en planet in vsak od nas lahko pripomore, da naša Zemlja zadiha z manj toplogregrednimi plini.

Novice Trajnostna mobilnost 3.4.20

Začetek zbiranja prijav za Evropski teden mobilnosti

Ministrstvo za infrastrukturo je pričelo z zbiranjem prijav za Evropski teden mobilnosti 2020.

image/svg+xml