Ko se vožnji z avtomobilom ne morete izogniti, upoštevajte …


Promet je v urbanih in drugih okoljih z velikimi gostotami prometa postal glavni onesnaževalec ozračja. Izjemno visoka odvisnost prometa od fosilnih goriv, ga uvršča med največje vire toplogrednih plinov, ki povzročajo podnebne spremembe. V letu 2018 je promet predstavljal kar 52,9 odstotkov emisij toplogrednih plinov.

Gre za sektor z najhitreje rastočimi izpusti ogljikovega dioksida; z naraščanjem prometa se namreč veča poraba goriva, povečujejo pa se tudi onesnaženje zraka, hrup, zastoji, nesreče in poraba prostora.

Ko govorimo o trajnostni mobilnosti, se osredotočamo na načine mobilnosti, pri čemer upoštevamo hierarhijo trajnostnih načinov mobilnosti. V skladu s tem dajemo prednost aktivni mobilnosti, kot sta kolesarjenje in pešačenje, sledi javni prevoz in nato odgovorna raba osebnih avtomobilov.

Preveri, koliko te stane tvoj avtomobil

Preveri koliko te dejansko stane tvoj avtomobil - partner v našem projektu - Focus, društvo za sonaraven razvoj, je na svoji spletni strani pripravil informativni izračun stroškov avtomobila - tukaj. Kalkulator ti omogoča tudi preračun v emisije ogljikovega dioksida, obenem pa lahko izveš tudi koliko dni na teden/mesec oddelaš zgolj za svoj avtomobil. Alternative so lahko ugodnejše,  bolj varne in manj stresne.

V Sloveniji opravimo 68 odstotkov potovanj z avtomobilom. Obstajajo alternative!

Ste vedeli, da ima 76 odstotkov prebivalcev Slovenije najbližje avtobusno postajališče v oddaljenosti, manjši od 500 m, kar dobrih 91 odstotkov pa v oddaljenosti, manjši od 1000 m? Vse več občin pravtako omogoča izposojo koles in se usmerja v ureditve poti za pešce. A vsem se kdaj zgodi, da iz različnih vzrokov uporaba javnega prevoza, hoja ali kolesarjenje niso smotrni in je vožnja z avtomobilom neizogibna.

Kljub temu, da uporabljaš avtomobil lahko še vedno prispevaš k nižjim emisijam toplogrednih plinov in zmanjšanju številnih negativnih posledic vožnje z avtomobilom. Kako?  Z odgovorno rabo!

Sopotništvo

Sopotništvo ali carpooling je delitev vožnje z osebnim avtomobilom tako, da se vozniku pridruži več sopotnikov. V rabi lahko zasledite tudi izraza skupna vožnja in skupinska vožnja. Gre za to, da vozniki ponujajo, potniki pa iščejo prevoz za potovanja (večinoma preko spleta ali mobilnih aplikacij). Voznik in sopotniki se dogovorijo o deljenju stroškov, stičnih točkah in drugih podrobnostih, kot so količina prtljage ipd. Nato se ob dogovorjeni uri in kraju sestanejo in skupaj nadaljujejo svojo pot. Portala za iskanje sopotništva v Sloveniji: prevoz.org in peljime.si Poznaš še kakšnega? Sporoči nam!

Deljenje avtomobila

Osnovni namen deljenja avtomobila ali carsharinga je v tem, da posamezniki pridobijo prednosti osebnega vozila brez stroškov in obveznosti, ki jih prinaša lastništvo avtomobila (brez stroškov registracije, servisiranja in nakupa avtomobila…). Deljenje avtomobila je razvito v več državah, obstajajo pa razlike med posameznimi organiziranimi sistemi. Lahko gre za družbo z lastno floto, lahko so v sistem vključeni posamezniki, ki delijo svoj lasten avtomobil, v sistem pa so lahko vključena tudi podjetja, ki svojih avtomobilov ne potrebujejo v popoldanskem času ali med vikendi. V večini primerov pa gre za organizirano obliko izposoje na urbanem območju, kjer je gostota prebivalcev večja. V Sloveniji delujeta dva ponudnika: Avant2go in Share'ngo. Poznaš še kakšnega? Sporoči nam!

Naj bo vožnja z avtomobilom cenejša, bolj varna in bolj učinkovita

Ko se vožnji z avtomobilom ne morete izogniti, lahko kljub uporabi avtomobila omejite svoj vpliv na okolje in zdravje. Z odgovorno rabo avtomobila lahko bistveno pripomoremo k znižanju stroškov in količine izpustov, glavni korak pa je povečanje učinkovitosti rabe avtomobila oziroma čim manj porabe goriva.

Učinkovitejša vozila na sto kilometrov porabijo le štiri litre goriva ali celo manj, poleg tega pa na porabo goriva vpliva tudi:

-      stanje pnevmatik

Premalo napihnjene gume lahko zaradi večjega upora povečajo porabo goriva do 4 odstotke.

Namig: Vsaj enkrat na mesec preveri tlak v gumah in sicer takrat, ko so gume “hladne” (ko vozilo ni bilo uporabljeno več kot 3 ure ali za več kot 2 km)

  • menjanje prestav

Vožnja v nižji prestavi kot je potrebna, prekomerno porablja gorivo, kakor tudi vožnja v najvišji prestavi po klancih in ovinkih.

Namig: Čimprej menjaj v najvišjo prestavo.

  • teža avtomobila

Bolj kot je avto obremenjen, težje deluje motor in večja je poraba goriva.

Namig:  Odstrani nepotrebne predmete iz prtljažnika in z zadnjih sedežev, saj tako zmanjšaš skupno težo.

  • uporaba klimatske naprave

Prekomerna uporaba klimatske naprave do 5 odstotkov poveča porabo goriva in izpust ogljikovega dioksida.

Namig: Vključi klimatsko napravo samo, ko je to potrebno.

  • odprta okna

Odprta okna zaradi zračnega upora povzročata višjo porabo goriva in izpuste ogljikovega dioksida.

Namig: Zapri okna, še zlasti pri večji hitrosti ter odstrani strešne prtljažnike, ko jih ne uporabljaš. Izpuste ogljikovega dioksida lahko tako zmanjšaš do 10 odstotkov.

Prispevaj svoj del k nižjim emisijam toplogrednih plinov!
Vsako dejanje šteje, vsak dan!

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo Trajnostna gradnja in učinkovita raba energije v stavbah in podjetjih

ZKG - instrument zagotavljanja kakovosti pri prehodu v nizkoogljično in trajnostno družbo

Znanstveni prispevek o nacionalni okoljski certifikacijski shemi - Znaku kakovosti v graditeljstvu.

Novice Zeleno javno naročanje

Zeleno javno naročanje je priložnost za ponudnike

Ministrstvo za okolje in prostor bo na Celjskem sejmu predstavilo razloge za usmeritev gospodarstva k okoljsko sprejemljivejšim produktom.

Novice Zeleno javno naročanje

Zeleno javno naročanje - podpora

Potrebujete pomoč pri javnem naročanju okolju prijaznih predmetov?

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo

Zaobljube v letu 2021

Imamo samo en planet in vsak od nas lahko pripomore, da naša Zemlja zadiha z manj toplogregrednimi plini.

Novice Trajnostna mobilnost

Začetek zbiranja prijav za Evropski teden mobilnosti

Ministrstvo za infrastrukturo je pričelo z zbiranjem prijav za Evropski teden mobilnosti 2020.

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo

Z mentorji od ideje do zasnove skupnostnega projekta

Dvanajst udeležencev in udeleženk je uspešno zaključilo Umanoterino in Focusovo prvo izvedbo usposabljanja za koordinatorje skupnostnih projektov, ki bodo naslovili podnebne spremembe.

Webinar o prenovi energijskih nalepkah ter pomen in vlogo novih nalepk za področje zelenega javnega naročanja.

Webinar za javne naročnike na temo zelenega javnega naročanja pisarniškega papirja in higienskih papirnih izdelkov

Webinar o prenovi energijskih nalepkah ter pomen in vlogo novih nalepk za področje zelenega javnega naročanja.

Novice Zeleno javno naročanje

Webinar za javne naročnike

Spletno izobraževanje na temo zelenega javnega naročanja