LIFE IP Care4Climate: z glasbo do prehoda v nizkoogljično družbo


To soboto, 29. avgusta, se bo v sklopu Festivala Ljubljana odvil koncert Slovenskega nacionalnega mladinskega orkestra (SMO), ki bo s posebnimi gosti uglasbil slogan Imamo samo 1 planet! Vabljeni na Kongresni trg v Ljubljani, kjer boste od 20.30 ure dalje lahko prisluhnili najlepšim klasičnim, pa tudi pop priredbam!

Od melodij k dejanjem

Vsak posameznik lahko največ prispeva k zmanjševanju toplogrednih plinov, mlada ciljna publika pa najmočnejša sporočila doživlja ravno skozi glasbo. V ta namen so smo se na Care4Climate povezali s Slovenskim nacionalnim mladinskim orkestrom, katerega člani so postali kar ambasadorji projekta. »Verjamemo, da je težke in kompleksne teme najbolje izraziti s pomočjo glasbe. Ta se nas, tako kot narava sama, dotakne najgloblje. To pa vsekakor pozitivno vpliva na naše nadaljnje dojemanje problematike, kot tudi na naša dejanja, ki prispevajo k zmanjševanju toplogrednih plinov«, je povedala vodja projekta iz Ministrstva za okolje in prostor mag. Nives Nared.

Ambasadorji bodo svoje prakse in navade, ki vodijo v skrbno ravnanje s planetom v bodoče delili s prijatelji in sledilci na socialnih omrežjih. Pri tem pa bodo izpostavili LIFE IP Care4Climate projekt, ki s svojimi smernicami za spremembe navad nagovarja tudi populacijo mladih. Sodelovanje zato predvideva kopico aktivnosti, ki bodo izvedene v sklopu prehoda v nizkoogljično družbo. Med njimi so: trajnostni prevoz na koncert (vlak, avtobus, javni prevoz), zmanjševanje odpadne hrane, ki bo doseženo z načrtnim deljenjem obrokov ter okolju prijazni in trajnostni komunikacijski materiali, kot so letaki in uniforme oziroma majice članic in članov.

»Kot glasbeniki vedno skrbimo za to, da imamo povedati kaj, kar je vredno slišati. In tokrat želimo, da se sliši naša skupna zaveza k temu, da želimo živeti v svetu, ki je uglašen v skrbi za sočloveka, okolje, podnebje in naravo«, je za javnost povedala umetniška vodja orkestra Živa Ploj Peršuh.

Tudi glasbeni program zavezan enemu planetu

Začetek sodelovanja bo predstavljal koncert na Festivalu Ljubljana, ki bo v soboto, 29. avgusta 2020 ob 20:30 na Kongresnem trgu. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili mojstrovinam iz zakladnice klasičnih virtuozov, kot so Nielsen, Larsson, Ravel in Šostaković ter razkošnim orkestrskim različicam pestrega opusa prekmurskega kantavtorja Dominika Bagole – Balladera v priredbi Matije Krečiča. Posebna gosta večera bosta vokalistka Jadranka Juras in zvezda mariborske rap scene Emkej, Matija Krečič, med pop klasikami v orkestralni preobleki pa bomo slišali tudi hite, kot je recimo UpTown Funk od najbolj prepoznavnega glasbenega producenta Marka Ronsona.

Posebno komunikacijsko orodje zavezano trajnostnemu razvoju

Udeleženci koncerta v Ljubljani bodo prejeli trajnostni komunikacijski letak, izdelan na slovenskem papirju iz invazivnih rastlin in obložen s semeni marjetic. Vloga letaka torej ni samo informativna, ampak ob dodatku zemlje, vode in kančka ljubezni oživi in tako ustvari novo rastlino.

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo Trajnostna gradnja in učinkovita raba energije v stavbah in podjetjih

ZKG - instrument zagotavljanja kakovosti pri prehodu v nizkoogljično in trajnostno družbo

Znanstveni prispevek o nacionalni okoljski certifikacijski shemi - Znaku kakovosti v graditeljstvu.

Novice Zeleno javno naročanje

Zeleno javno naročanje - podpora

Potrebujete pomoč pri javnem naročanju okolju prijaznih predmetov?

Novice Trajnostna mobilnost

Začetek zbiranja prijav za Evropski teden mobilnosti

Ministrstvo za infrastrukturo je pričelo z zbiranjem prijav za Evropski teden mobilnosti 2020.

Webinar o prenovi energijskih nalepkah ter pomen in vlogo novih nalepk za področje zelenega javnega naročanja.

Webinar o prenovi energijskih nalepkah ter pomen in vlogo novih nalepk za področje zelenega javnega naročanja.

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo Zeleno javno naročanje Odpadna hrana

WEBINAR - Best practices from Finland

Webinar about sustainable public procurement, energy-efficient buildings and handling of food waste

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo

Vzpostavljena bo mreža brezogljičnih šol

Za projekt vzpostavitve mreže brezogljičnih šol.

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo Odpadna hrana

Virtualno mreženje z Interreg Central Europe- STREFOWA

Z mreženjem do vpogleda v logistične vidike organizacije hackathonov.

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo

Usposabljanje za koordinatorje skupnostnih projektov, ki bodo prispevali k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov

Najavljamo usposabljanje za koordinatorje skupnostnih projektov, ki bodo prispevali k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov oz. blaženju podnebnih sprememb.

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo

Usposabljanje za koordinatorje skupnostnih projektov

Usposabljanje za koordinatorje skupnostnih projektov bo praktično naravnano in namenjeno pripravi načrtov konkretnih skupnostnih projektov udeležencev usposabljanja.