Mladi na hekatonu HACK4CLIMATE predstavili predloge rešitev s področja trajnostne mobilnosti

Zmagovalci hekatona se veselijo in imajo pred sabo nagrade.

V okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE se je 15. in 16. aprila v Kovačnici v Kranju odvil mednarodni hekaton o trajnostni mobilnosti. Mladi iz 14 držav so se spoprijeli z izzivom, kako spremeniti globoko zakoreninjene navade in namesto avtomobila uporabiti alternativne oblike prevoza. 

Emisij, ki jih povzroča prometni sektor, je preveč, zato so spremembe navad nujne in eden od načinov, kako se lotiti reševanja te težave, so tudi hekatoni. Izziva se je lotilo 39 udeležencev, starih od 18 do 26 let, ki so se združili v 11 skupin. V stimulativnem okolju kranjske Kovačnice so nekaj več kot 24 ur razvijali ideje s področja trajnostne mobilnosti in znova dokazali, da jim je vredno prisluhniti. 

Strokovno pomoč pri razmisleku in razvoju idej so jim ponudili mentorji: dr. Jernej Tiran, geograf in raziskovalec na Geografskem inštitutu Antona Melika ZRC SAZU, Nela Halilović, vodja projektov v organizaciji IPoP, ki se ukvarja s trajnostnim prostorskim razvojem, Miha Juvan, vodja Centra trajnostne mobilnosti v Kranju in Postojni, in Eva Tisaj Žnidaršič, ustanoviteljica največjega študentskega hekatona DragonHack. Prek videoklica se je z udeleženci pogovarjal tudi Karl-Heinz Posch s Tehniške univerze v Gradcu. 

»Nikoli si nisem predstavljala, da bom spoznala toliko prijetnih ljudi, ki si prav tako želijo prispevati k skupnosti. In hvala, ker ste prepoznali najino idejo kot perspektivno,« je povedala Eva Bajželj iz skupine Kranjčanki, katerima je župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec podelil posebno nagrado mesta Kranj. Njuna ideja je po mnenju občine najhitreje izvedljiva, prav tako pa je mestu pisana na kožo, saj povezuje podjetja in njihove zaposlene ter spodbuja k trajnostnemu načinu potovanja na delovno mesto.

Strokovna komisija je ocenjevala najrazličnejše ideje, vse od komunikacijskih rešitev, idej za mobilne aplikacije in programov zvestobe do pametne (polnilne) postaje za običajna in električna kolesa s tehnologijo čiste energije, različnimi orodji in uporabnim oblikovanjem. 

Udeleženci ob razglasitvi ploskajo in gledajo prosti odru.

Mag. Milena Černilogar Radež, vodja Sektorja za trajnostno mobilnost, MOPE, dr. Luka Mladenovič, raziskovalec na Urbanističnem inštitutu RS, mag. Ida Bibič, Mestna občina Kranj, Oddelek za razvoj in pametno skupnost, in Blaž Vuk, kreativni direktor na agenciji Pristop, so za zmagovalno idejo izbrali rešitev štiričlanske skupine Lavindeep. Četverica je prepričala z dobro pripravljeno predstavitvijo, predvsem pa je njihova ideja, kot je odločitev pospremil dr. Luka Mladenovič, »v koraku s časom«, skozi idejo z naslovom Marko skače pa tudi izobražujejo in povezujejo skupnost. 

Skupina Ecolance, ki je slavila na prvem hekatonuSkupina Ecolance, ki je slavila na prvem hekatonu HACK4CLIMATE leta 2021 na temo Odpadne hrane, je postregla z idejo, kako trajnostne načine prevoza in večja podjetja povezati z uporabo emisijskih kuponov. Blaž Vuk iz strokovne komisije je člane ekipe spodbudil, naj nikakor ne odnehajo, saj nikoli ne vedo, čez koliko časa bodo morda lahko idejo predstavili tudi v Evropskem parlamentu.  

Na tretje mesto se je uvrstila skupina Aim For Results, ki je prepričala z idejo za mobilno aplikacijo, ki so jo že začeli razvijati. Povezuje uporabnike različnih starostnih skupin, ki ponujajo ali potrebujejo prevoz, hkrati pa jih z nagradami spodbuja, da uporabljajo trajnostne načine prevoza.

Udeleženci in maskota so na odru za zmagovalce in pozirajo z nagradami.

Udeleženec hekatona, Cosmin Sandu iz Romunije, je o dogodku povedal:

»Pravzaprav je bila to zame ena najlepših izkušenj, povezanih s timskim delom in motivacijo. Pravimo, da je čas iluzija, kar pa ni res. Čas teče in kot družba ne naredimo dovolj, da bi zaščitili edini planet, ki ga imamo. Menim, da takšni dogodki mladim odprejo oči, da morajo nekaj narediti, in to takoj. Povezovanje toliko različnih ljudi iz tako različnih krajev ima lahko zelo pozitivne učinke, saj združuje različna mnenja in življenjske poglede. Resnično upam, da bodo prijateljstva, ki smo jih skovali v Kovačnici, postala še močnejša. In čeprav sem zelo utrujen, lahko zdaj, ko potujem nazaj domov, z vsem srcem rečem, da niti za sekundo ne obžalujem odločitve o udeležbi na tem dogodku. Brez vsakršnega oklevanja bi se ga z veseljem znova udeležil.« 

Zmagovalci so za nagrado domov odpeljali kolesa znamke Pony, vsi sodelujoči pa so prejeli številne praktične nagrade. Dogodek je vključeval pester spremljevalni program. Mladim hekerjem so bile na voljo zabavne in izobraževalne dejavnosti. Navdušila jih je delavnica javnega nastopanja s Tonijem Cahunkom, zabavali pa so se med spoznavanjem znamenitosti Kranja z *Zelenim pingvinom, ki pametnim mestom zagotavlja podporo pri doseganju ogljične nevtralnosti prek izobraževanja in vključevanja prebivalcev.

Za boljšo predsvavo o dogajanju vas vabimo, da si ogledate ZAKLJUČNI VIDEO in VIDEOPOSNETEK PREDSTAVITEV posameznih skupin ter slavnostno podelitev.

Fotograf: Kristjan Kuzmanoski

 

*****

O projektu LIFE IP Care4Climate

LIFE IP Care4Climate je celostni projekt, ki z ozaveščanjem, izobraževanjem in usposabljanjem ključnih deležnikov na področjih trajnostne mobilnosti, zelenega javnega naročanja, trajnostne gradnje in učinkovite rabe energije v stavbah ter podjetjih, odpadne hrane in rabe zemljišč, spremembe rabe zemljišč in gozdarstva (LULUCF) spodbuja izvajanje ukrepov, s katerimi bo Slovenija do leta 2030 dosegla cilje v zvezi z zmanjšanjem izpustov toplogrednih plinov. Projekt je povezan z vsebinskimi področji, ki se lahko na prvi pogled zdijo zelo vsakdanja, vendar pomembno vplivajo na nastanek oziroma blaženje podnebnih sprememb. Projekt LIFE IP Care4Climate (LIFE17 IPC/SI/000007) je sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.

Več o projektu: www.care4climate.si in www.samo1planet.si 

* Projekt Zeleni pingvin - Green Penguin sofinancira Norveška s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma v višini 764.281 EUR. Namen projekta je nuditi rešitev namenjeno pametnim mestom ter podporo pri doseganju ogljične nevtralnosti s pomočjo izobraževanja in vključevanja prebivalcev.

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo Trajnostna gradnja in učinkovita raba energije v stavbah in podjetjih 11.8.20

ZKG - instrument zagotavljanja kakovosti pri prehodu v nizkoogljično in trajnostno družbo

Znanstveni prispevek o nacionalni okoljski certifikacijski shemi - Znaku kakovosti v graditeljstvu.

Novice Zeleno javno naročanje Delavnica Kategorija 5.9.22

Zeleno javno naročanje živil za javne zavode

Na voljo so gradiva in odgovori na vprašanja z izobraževanja o zelenem javnem naročanju živil za javne zavode.

Novice Zeleno javno naročanje 15.11.21

Zeleno javno naročanje z vidika uporabe lesa

Z letošnjo spremembo Uredbe o zelenem javnem naročanju je prišlo do krepitve pomena lesa v stavbah, stavbnem pohištvu in protihrupnih cestnih ograjah.

Novice Zeleno javno naročanje 23.6.22

Zeleno javno naročanje tekstilnih izdelkov

Na voljo so gradiva predstavitve zelenega javnega naročanja tekstilnih izdelkov.

Novice Zeleno javno naročanje 2.6.22

Zeleno javno naročanje tekstilnih izdelkov

Vabljeni na brezplačno spletno izobraževanje na temo zelenega javnega naročanje tekstilnih izdelkov.

Novice Zeleno javno naročanje 4.8.21

Zeleno javno naročanje je priložnost za ponudnike

Ministrstvo za okolje in prostor bo na Celjskem sejmu predstavilo razloge za usmeritev gospodarstva k okoljsko sprejemljivejšim produktom.

Novice Zeleno javno naročanje 6.3.20

Zeleno javno naročanje - podpora

Potrebujete pomoč pri javnem naročanju okolju prijaznih predmetov?

Novice Trajnostna mobilnost 6.4.23

Zaživel je center trajnostne mobilnosti Postojna

Občani Postojne bodo imeli še večjo spodbudo za premikanje na okolju prijazen način. To jim bo omogočil Center trajnostni mobilnosti Postojna. Vsebine, ki se bodo izvajale v CTM Postojna, so predlagali občani v okviru javnih razprav, ki jih je Občina Postojna organizirala s podporo okoljskih organizacij Focus in Umanotera v okviru programa podpore lokalnim skupnostnim pri projektu LIFE IP CARE4CLIMATE.

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo 15.1.21

Zaobljube v letu 2021

Imamo samo en planet in vsak od nas lahko pripomore, da naša Zemlja zadiha z manj toplogregrednimi plini.

Novice Trajnostna mobilnost 3.4.20

Začetek zbiranja prijav za Evropski teden mobilnosti

Ministrstvo za infrastrukturo je pričelo z zbiranjem prijav za Evropski teden mobilnosti 2020.

image/svg+xml