Podnebna kavarna v Ljubljani: Trajnostna mobilnost v praksi

Dekorativna fotografija: fotografija z dogodka podnebna kavarna v Ljubljani

V ponedeljek, 19. septembra, se je v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE zgodila prva od prireditev, poimenovanih Podnebna kavarna. V času evropskega tedna mobilnosti je kavarna potekala v sodelovanju z Evropsko komisijo v Sloveniji in IPOP – Inštitutom za politike prostora. Tema je bila trajnostna mobilnost v praksi, potekal pa je tudi pester spremljevalni program.

Gostje Podnebne kavarne dr. Jerneja Jug Jerše, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, dr. Aidan Cerar z IPOP - Inštituta za politike prostora in redna uporabnica javnega potniškega prometa študentka Eva Omahen so z Mašo Pavoković govorili o trajnostni mobilnosti v praksi.

Sogovorniki so prisotnim zaupali, da jim koristi uporaba aktivnih oblik mobilnosti in javnega potniškega prometa, ter se strinjali, da so trajnostne oblike mobilnosti vse bolj raznolike, privlačne in dostopne.

Dr. Jerneja Jug Jerše je povedala, da se na ravni Evropske unije izvajajo številni ambiciozni projekti. Poudarila je finančni paket Next generation EU, ki bo Evropi omogočil prehod na višjo razvojno raven prek zelenih investicij v, na primer, izboljšanje železnic in zakona o javnem potniškem prometu.

Potovalne navade Slovencev so se v zadnjih nekaj letih spremenile. Po besedah dr. Aidana Cerarja se je število kratkih poti, ki jih opravimo z avtomobilom, zmanjšalo, kar je (predvsem v večjih mestih) učinek zapiranja ulic in mestnih središč za promet oziroma odpiranje za pešce in kolesarje. Tak ukrep je praviloma dolgoročno dobro sprejet, kar je dr. Cerar podkrepil tudi z dosežki projekta varnih prihodov v šolo, ki ga izvajajo na inštitutu IPOP.

Eva Omahen je poudarila, da je potovanje po Sloveniji z javnim potniškim prometom zaradi kratkih razdalj preprosto in cenovno ugodno, zato bi ga po njenem mnenju Slovenci lahko uporabljali pogosteje.

Sogovorniki so se strinjali, da so na področju izboljšanja javnega potniškega prometa v Sloveniji potrebne še velike izboljšave, kljub temu pa lahko svoje potovalne navade začnemo spreminjati tam, kjer je najlažje – kratke poti do dveh kilometrov opravimo peš ali s kolesom.

Dogajanje je popestril dobro pripravljen spremljevalni program. Na voljo je bila celodnevna popravljalnica koles, za katero je mojstrsko poskrbel center ponovne uporabe Depo Vrhnika. Gostje in mimoidoči so se lahko okrepčali s kavo zadruge Buna iz pravične trgovine ter z v Sloveniji zamišljenim kifeljcem iz sestavin preverjenega slovenskega porekla iz sistema pravične trgovine. Mimoidoči so preskusili svoje znanje o podnebnih spremembah na podnebnem kolesu sreče, se nekaj tudi naučili in si prislužili uporabne trajnostne nagrade.

Podnebna kavarna svojo pot nadaljuje 15. oktobra v Portorožu, kjer bomo govorili o energetski učinkovitosti. Več informacij bo na voljo kmalu.

Vljudno vabljeni.

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo Trajnostna gradnja in učinkovita raba energije v stavbah in podjetjih 11.8.20

ZKG - instrument zagotavljanja kakovosti pri prehodu v nizkoogljično in trajnostno družbo

Znanstveni prispevek o nacionalni okoljski certifikacijski shemi - Znaku kakovosti v graditeljstvu.

Novice Zeleno javno naročanje Delavnica Kategorija 5.9.22

Zeleno javno naročanje živil za javne zavode

Na voljo so gradiva in odgovori na vprašanja z izobraževanja o zelenem javnem naročanju živil za javne zavode.

Novice Zeleno javno naročanje 15.11.21

Zeleno javno naročanje z vidika uporabe lesa

Z letošnjo spremembo Uredbe o zelenem javnem naročanju je prišlo do krepitve pomena lesa v stavbah, stavbnem pohištvu in protihrupnih cestnih ograjah.

Novice Zeleno javno naročanje 23.6.22

Zeleno javno naročanje tekstilnih izdelkov

Na voljo so gradiva predstavitve zelenega javnega naročanja tekstilnih izdelkov.

Novice Zeleno javno naročanje 2.6.22

Zeleno javno naročanje tekstilnih izdelkov

Vabljeni na brezplačno spletno izobraževanje na temo zelenega javnega naročanje tekstilnih izdelkov.

Novice Zeleno javno naročanje 4.8.21

Zeleno javno naročanje je priložnost za ponudnike

Ministrstvo za okolje in prostor bo na Celjskem sejmu predstavilo razloge za usmeritev gospodarstva k okoljsko sprejemljivejšim produktom.

Novice Zeleno javno naročanje 6.3.20

Zeleno javno naročanje - podpora

Potrebujete pomoč pri javnem naročanju okolju prijaznih predmetov?

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo 15.1.21

Zaobljube v letu 2021

Imamo samo en planet in vsak od nas lahko pripomore, da naša Zemlja zadiha z manj toplogregrednimi plini.

Novice Trajnostna mobilnost 3.4.20

Začetek zbiranja prijav za Evropski teden mobilnosti

Ministrstvo za infrastrukturo je pričelo z zbiranjem prijav za Evropski teden mobilnosti 2020.

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo 9.2.22

Z Občino Črna na Koroškem bomo sodelovali pri razvoju zelenega turizma

Občina Črna se v zadnjih letih pospešeno uveljavlja kot turistična destinacija za adrenalinske športe v naravi, želi pa si tudi povečati svojo prepoznavnost kot zelena turistična destinacija. Zato se je vključila v program podpore občin pri izvajanju projektov trajnostnega upravljanja z viri skupnosti Dovolj za vse, ki ga v okviru LIFE projekta CARE4CLIMATE izvajajo v Umanoteri in društvu Focus.

image/svg+xml