Podnebna kavarna v Novem mestu: Varčevanje z energijo v gospodinjstvih

Dekorativna fotografija: fotografija z dogodka podnebna kavarna v Novem mestu

Karavana podnebne kavarne se je na svoji poti ustavila v Novem mestu, kjer je v atriju knjižnice Mirana Jarca beseda tekla o načinih varčevanja z energijo v gospodinjstvih.

V sproščenem kavarniškem vzdušju smo s prisotnimi razpravljali o tem, kako lahko kot posamezniki z ukrepi v domačem okolju prihranimo in prispevamo k blaženju podnebnih sprememb. Za strokovni del dogodka so poskrbeli Pia Primec (podsekretarka na Direktoratu za trajnostno mobilnost in prometno politiko, MZI), Davor Rašić (podsekretar na Direktoratu za energijo, v sektorju za rabo energije, MZI), oba z ministrstva za infrastrukturo, in Marjeta Zupančič, neodvisna strokovnjakinja in energetska svetovalka mreže Ensvet ter vodja pisarne Ensvet v Novem mestu in Trebnjem. Z različnih zornih kotov so osvetlili ukrepe učinkovite rabe energije, in sicer na področju trajnostne mobilnosti, energetske učinkovitosti in načinov varčevanja z energijo v stanovanjskih objektih.

Sogovorniki so pojasnili pomen takoj izvedljivih ukrepov, s katerimi lahko prihranimo v družinskem proračunu. Davor Rašić je kot enega pomembnejših ukrepov poudaril pomembnost uporabe pomivalnega stroja, ki v primerjavi z ročnim pomivanjem posode porabi manj tople vode. Dodal je tudi, da lahko veliko energije za pogrevanje hrane in vretje vode privarčujemo z uporabo mikrovalovne pečice in grelnika vode namesto štedilnika.

Občutno lahko prihranimo tudi na področju trajnostne mobilnosti, ki po podatkih SURS obsega 17 % stroškov v družinskem proračunu. Pia Primec je velik pomen pripisala ukrepom, kot so uporaba javnega prevoza, kolesarjenje in hoja, zmanjšanje hitrosti na avtocesti s 130 na 100 km/h, zanemariti pa ne gre tudi količine prtljage v ali na avtomobilu, ki prav tako prispeva k večji porabi goriva. Prisotni so med razpravo opozorili na manj učinkovit javni prevoz zunaj večjih mest in se spomnili na nekoč običajne delavske avtobuse, Primec pa je v odgovor kot eno izmed rešitev trajnostnega načina prevoza na delo omenila sopotništvo ter poudarila, da je v Sloveniji veliko prizadevanj namenjenih razvoju učinkovitejšega javnega prevoza. Med prisotnimi smo tudi preverili, koliko jih pozna evropski teden mobilnosti, in večina jih je z dvignjeno roko potrdila, da so dejavnosti evropskega tedna mobilnosti široko prepoznavne.

Veliko pozornosti je pritegnilo področje energetske prenove stavb. Marjeta Zupančič je kot enega prvih ukrepov prenove svetovala menjavo oziroma popravilo dotrajanih oken, ki mu mora pogosto slediti ustrezen prezračevalni sistem. Poudarila je energetsko učinkovitost prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka (rekuperacija), ki je med prisotnimi poželo veliko zanimanja in vodilo v poglobljeno razpravo.

Po končani razpravi so si obiskovalci podnebne kavarne z veseljem postregli s kavo iz zadruge Buna in čokoladnimi piškoti, narejenimi iz čokolade iz pravične trgovine. Z veliko vneme so vrteli podnebno kolo sreče in uspešno odgovarjali na vprašanja o podnebnih spremembah. Knjižnični prostor je bil okrašen z ilustracijami vrtčevskih otrok, ki so nastale v sklopu letošnjega evropskega tedna mobilnosti, kar je lepo simbolno zaokrožilo dogodek.

Utrinke z dogodka si oglejte v galeriji.

Naslednja podnebna kavarna bo 14. decembra v knjižnici Domžale.

Foto: Jaka Šuln

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo Trajnostna gradnja in učinkovita raba energije v stavbah in podjetjih 11.8.20

ZKG - instrument zagotavljanja kakovosti pri prehodu v nizkoogljično in trajnostno družbo

Znanstveni prispevek o nacionalni okoljski certifikacijski shemi - Znaku kakovosti v graditeljstvu.

Novice Zeleno javno naročanje Delavnica Kategorija 5.9.22

Zeleno javno naročanje živil za javne zavode

Na voljo so gradiva in odgovori na vprašanja z izobraževanja o zelenem javnem naročanju živil za javne zavode.

Novice Zeleno javno naročanje 15.11.21

Zeleno javno naročanje z vidika uporabe lesa

Z letošnjo spremembo Uredbe o zelenem javnem naročanju je prišlo do krepitve pomena lesa v stavbah, stavbnem pohištvu in protihrupnih cestnih ograjah.

Novice Zeleno javno naročanje 23.6.22

Zeleno javno naročanje tekstilnih izdelkov

Na voljo so gradiva predstavitve zelenega javnega naročanja tekstilnih izdelkov.

Novice Zeleno javno naročanje 2.6.22

Zeleno javno naročanje tekstilnih izdelkov

Vabljeni na brezplačno spletno izobraževanje na temo zelenega javnega naročanje tekstilnih izdelkov.

Novice Zeleno javno naročanje 4.8.21

Zeleno javno naročanje je priložnost za ponudnike

Ministrstvo za okolje in prostor bo na Celjskem sejmu predstavilo razloge za usmeritev gospodarstva k okoljsko sprejemljivejšim produktom.

Novice Zeleno javno naročanje 6.3.20

Zeleno javno naročanje - podpora

Potrebujete pomoč pri javnem naročanju okolju prijaznih predmetov?

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo 15.1.21

Zaobljube v letu 2021

Imamo samo en planet in vsak od nas lahko pripomore, da naša Zemlja zadiha z manj toplogregrednimi plini.

Novice Trajnostna mobilnost 3.4.20

Začetek zbiranja prijav za Evropski teden mobilnosti

Ministrstvo za infrastrukturo je pričelo z zbiranjem prijav za Evropski teden mobilnosti 2020.

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo 9.2.22

Z Občino Črna na Koroškem bomo sodelovali pri razvoju zelenega turizma

Občina Črna se v zadnjih letih pospešeno uveljavlja kot turistična destinacija za adrenalinske športe v naravi, želi pa si tudi povečati svojo prepoznavnost kot zelena turistična destinacija. Zato se je vključila v program podpore občin pri izvajanju projektov trajnostnega upravljanja z viri skupnosti Dovolj za vse, ki ga v okviru LIFE projekta CARE4CLIMATE izvajajo v Umanoteri in društvu Focus.

image/svg+xml