Podnebna kavarna v Portorožu: Varčevanje z energijo v gospodinjstvih

Dekorativna fotografija: fotografija z dogodka podnebna kavarna v Portorožu

V sklopu občinskega praznika občine Piran se je v soboto, 15. oktobra, je bila v skladišču soli Grando v Portorožu že druga podnebna kavarna. Njen namen je bil tudi tokrat v sproščenem kavarniškem vzdušju seznaniti občinstvo, kako lahko kot posamezniki z ukrepi v domačem okolju prispevamo k blaženju podnebnih sprememb. Strokovni del dogodka so tokrat pripravili energetski svetovalci Eko sklada, ki tudi sicer v sklopu mreže ENSVET nudijo številne nasvete in prebivalcem z razgovori pomagajo pri izbiri, načrtovanju in uresničevanju investicijskih ukrepov za učinkovito rabo energije in obnovljivih virov v stanovanjskih stavbah.

Vsebinsko središče tokratne kavarne je bilo varčevanje z energijo v gospodinjstvih, predvsem kako z majhnimi ukrepi povečati prihranke energije in ter s tem zmanjšati emisije toplogrednih plinov. Uvodno predavanje je pripravil energetski svetovalec Davor Kravanja iz mreže ENSVET EKO SKLAD j. s., ki je obiskovalce seznanil z enostavnimi energetskimi ukrepi, ki jih lahko v vsakem gospodinjstvu uvedemo že danes, a nanje morda niti ne pomislimo. Navzoče je seznanil z javnimi pozivi Eko sklada gospodinjstvom in poudaril, kako lahko na preprost način zagotovimo izolacijo oken ali pri vsakdanjih ukrepih prihranimo energijo.

Kot primere dobre prakse je navedel pranje perila pri 60 °C, ki porabi manj energije kakor pranje pri 90 °C, izklop kuhalne plošče nekaj minut pred koncem kuhanja, uporabo posode iz toplotno prevodnih materialov in načine, kako odtaliti zamrznjeno hrano.

Po predavanju so navzoči lahko dobili nasvete tudi individualno s konkretnimi primeri iz njihovih gospodinjstev, prav tako pa se občani lahko na svetovalce mreže ENSVET obrnejo v območnih pisarnah in po spletu. Več informacij je dostopnih na spletni strani Eko sklada.

Obiskovalci podnebne kavarne so se lahko tudi tokrat preizkusili v znanju s področja podnebnih sprememb, in sicer z vprašanji s podnebnega kolesa. Zadišali so kava zadruge Buna in čokoladni piškoti, narejeni samo iz sestavin znanega izvora iz pravične trgovine.

Tokrat je pri opremljanju prostora kavarne na pomoč priskočil center ponovne uporabe Druga roka iz Pirana, ki je znova dokazal, da lahko “odsluženi” naslonjači ponovno oživijo. Vzdušje kavarne je popestrila tudi podelitev nagrade varuh okolja, ki sta jo prejela Silvester Opara in Bogdan Kozina. Podelili so jo predstavniki javnega podjetja Okolje Piran, in sicer za opravljeno okoljevarstveno delo, ki opogumlja za naprej, hkrati pa je tudi spodbuda vsem drugim, ki svoj čas in energijo namenjajo za skupno dobro.

Več o dogajanju si oglejte v galeriji.

Fotograf: Alen Vouk

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo Trajnostna gradnja in učinkovita raba energije v stavbah in podjetjih 11.8.20

ZKG - instrument zagotavljanja kakovosti pri prehodu v nizkoogljično in trajnostno družbo

Znanstveni prispevek o nacionalni okoljski certifikacijski shemi - Znaku kakovosti v graditeljstvu.

Novice Zeleno javno naročanje Delavnica Kategorija 5.9.22

Zeleno javno naročanje živil za javne zavode

Na voljo so gradiva in odgovori na vprašanja z izobraževanja o zelenem javnem naročanju živil za javne zavode.

Novice Zeleno javno naročanje 15.11.21

Zeleno javno naročanje z vidika uporabe lesa

Z letošnjo spremembo Uredbe o zelenem javnem naročanju je prišlo do krepitve pomena lesa v stavbah, stavbnem pohištvu in protihrupnih cestnih ograjah.

Novice Zeleno javno naročanje 23.6.22

Zeleno javno naročanje tekstilnih izdelkov

Na voljo so gradiva predstavitve zelenega javnega naročanja tekstilnih izdelkov.

Novice Zeleno javno naročanje 2.6.22

Zeleno javno naročanje tekstilnih izdelkov

Vabljeni na brezplačno spletno izobraževanje na temo zelenega javnega naročanje tekstilnih izdelkov.

Novice Zeleno javno naročanje 4.8.21

Zeleno javno naročanje je priložnost za ponudnike

Ministrstvo za okolje in prostor bo na Celjskem sejmu predstavilo razloge za usmeritev gospodarstva k okoljsko sprejemljivejšim produktom.

Novice Zeleno javno naročanje delavnica Delavnica Kategorija 2.6.23

Zeleno javno naročanje elektronske pisarniške opreme

Novice Zeleno javno naročanje 6.3.20

Zeleno javno naročanje - podpora

Potrebujete pomoč pri javnem naročanju okolju prijaznih predmetov?

Novice Trajnostna mobilnost 6.4.23

Zaživel je center trajnostne mobilnosti Postojna

Občani Postojne bodo imeli še večjo spodbudo za premikanje na okolju prijazen način. To jim bo omogočil Center trajnostni mobilnosti Postojna. Vsebine, ki se bodo izvajale v CTM Postojna, so predlagali občani v okviru javnih razprav, ki jih je Občina Postojna organizirala s podporo okoljskih organizacij Focus in Umanotera v okviru programa podpore lokalnim skupnostnim pri projektu LIFE IP CARE4CLIMATE.

Novice Ozaveščanje in krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo 15.1.21

Zaobljube v letu 2021

Imamo samo en planet in vsak od nas lahko pripomore, da naša Zemlja zadiha z manj toplogregrednimi plini.

image/svg+xml